LV RU

Blogs

Saņēmi Ziemassvētkos kameru? Ko darīt tālāk ?

25/01/2018

Ja esi pieredzējis fotogrāfs, tad šis raksts nebūs piemērots Tev, taču, ja Ziemassvētkos saņēmi savu pirmo foto kameru un esi iesācējs, tad šis raksts spēs atbildēt uz Taviem jautājumiem. Pirmās kameras iegūšana savā īpašumā ir aizraujoša pieredze, taču tā var būt arī nedaudz mulsinoša, īpaši, ja zināšanas par fotogrāfiju ir ļoti mazas. Šis ceļvedis sniegs priekšstatu par to, kādus foto aksesuārus vajadzētu iegādāties, lai maksimāli izmantotu foto kameras iespējas.

Kartes

Lielākā daļa ražotāju komplektācijā neiekļauj atmiņas kartes. Gadījumā, ja tāda atmiņas karte jau ir īpašumā, vēlams, to papildināt ar vēl vienu, lai dublētu failus vai izmantotu to kā foto arhīvu. SD atmiņas kartes, kas izmēra ziņā atgādina pastmarku, ir visizplatītākās. Dažas augstākas klases foto kameras izmanto CF atmiņas kartes, tāpēc pirms iegādes, noteikti japarliecinās , kādu atmiņas karti atbalsta konkrētā foto kamera. Kāds izmērs ir vispiemērotākais ? Biežāk izmatotās ir 16 GB un 32 GB atmiņu kartes, kas ir pietiekami lielas, lai uzglabātu lielu skaitu fotogrāfiju. Taču, ja tiek plānots filmēt video regulāri, tad ar šo atmiņas kartes apjomu būs par maz. Tādā gadījumā, ieteicams, iegādāties, atmiņas karti ar 64 GB.

Runājot par video filmēšanu, video ierakstam, parasti ir nepieciešamas ātrākas atmiņas kartes nekā tās, ko izmanto foto uzņemšanai. Lielākoties pietiek ar UHS klases 3. reitinga SD atmiņas karti. Lai gan, jau sastopamas ir atmiņas kartes ar iekļautu videoklipa kategoriju – V . Piemēram, V30 vai V50. Nepieciešamo ātrumu var apskatīt konkrētas fotokameras rokasgrāmatā.

Visbeidzot jāizvēlās drošs atmiņas karšu ražotājs, piemēram, SanDisk, Lexar, Kingston, PNY vai Transcend. Par spīti tam, ka gandrīz katram fotogrāfam ir gadījusies ķibele ar fotogrāfiju uzglabāšanu, kvalitatīva atmiņas karšu ražotāja izvēle, var samazināt nepatikāmo risku .

 

 

Baterijas

 

Lielākajai daļai kameru ir tikai viena baterija, un dažiem ražotājiem nav pat papildus uzlādes ierīces. Tāpēc iesakām ieguldīties papildus baterijas iegādē. USB uzlāde ir ērta, taču divu bateriju lietošana atļauj uzņemt fotogrāfijas nepārtraukti - kamēr viena baterija veic uzlādi, ar otru var turpināt darbu.

 

Statīvs

Ar statīva palīdzību var veikt ilgas ekspozīcijas, filmēt procesus un laika izmaiņas. Tie ir lieliski piemēroti portretu uzņemšanai. Foto statīvi, parasti, tiek izgatavoti no kompozītu plastmasas, alumīnija, oglekļa šķiedras vai visu šo materiālu savienojuma. Oglekļas šķiedru statīvi ir visvieglākie, taču tie, parasti, ir arī visdārgākie. Turpretīm, alumīnija satīvs ir salīdznoši viegls un cenas ziņā lētaks nekā iepriekš pieminētais, šķiedru foto statīvs.

Statīva kāju funkcionalitāte, parasti, iedalās divos variantos. Sviras slēdzenes un skrūvju slēdzenes. Sviras slēdzenes, visbiežāk,  paliek tīrākas un vieglāk lietojamas, tādēļ, mēs iesakām palikt pie šī varianta. Visbiežāk sastopamās statīvu galviņas ( vieta, kur kamera savienojas ar statīvu ) ir  lodveida galvas, trīs virzienu galva un panoramas galvas.

Mobilā lietotne

Gandrīz katrai jaunajai kamerai jau ir pieejama Wi-Fi funkcija, tāpēc, noteikti, ir jālejuplādē mobilā lietotne, kas ļaus mijiedarboties kamerai ar tālruni un atvieglos tās lietošanu. Mobilās lietotnes ļauj viegli sinhronizēt failus, pārsūtīt JPEG failus uz tālruni, lai varētu ērti dalīties ar attēliem internetā. Dažas lietotnes ļauj pat attālināti kontrolēt kameras iestatījumus un fotografēt attālināti.  Jātur prātā, ka šo funkciju izmantošana, var zīmīgi ietekmēr foto kameras akulutātora darbības laiku. Parasti, foto kamerām ir atsevišķa poga, kura ļauj aktivizēt Wi-Fi funkciju, ja tādas nav,  kameras rokas grāmatā noteikti būs informācija par to, kur to meklēt.

Tālvadībs pults

Mūsdienu kameras ir nodrošinātas ar gandrīz pilnīgu kontroli bezvadu režimā, izmantojot mobilās lietotnes, taču šo funkciju var izmatot arī ar talvadības pulti, kuru var iegādāties kā foto kameras aksesuāru. Šis aksusārs ir noderīgs tiem, kas ir iecienījuši “selfie” fotogrāfiju un portretus.

Kabelis ir pievienots kamerais, izmantojot vadu. Tas ir lielisks risinājums, ja tiek plānots uzņemt dabas ainavu fotogrāfijas un ilgas ekspozīcijas. Jo tas dod iespēju atbrīvot savas rokas uzņemšanas brīdī, kas samazina vibrācijas risku pie lēna aizvara ātruma.

 

Sandisk Reader ImageMate®

29.36

 

Karšu lasītājs

Lai arī lielākā daļa ražotāju šodien piedāvā failu pārsūtīšanu, izmantojot Bluetooth, Wi-Fi vai USB savienojumus, mēs, joprojām , iesakām izmantot karšu lasītāju. Wi-Fi ir lielisks veids kā pārvietot nelielu daudzumu ar attēliem no foto kameras uz mobile telefonu, taču ar lieliem failu daudzumiem karšu lasītāji ir ātrāki un ērtāki.

Tirgū visplašāk sastopamie ir, jau iepriekš minētie, CF un SD atmiņas karšu lasītāji. Taču ir pieejami arī tādi karšu lasītāji, kas spēj lasīt trīs vai pat četras kartes formāta opcijas.

Siksna

Tas var izklausīties kā maznozīmīga detaļa foto tehnikas aksesuāru vidū, taču, tā var padarīt foto kameras lietošanu īpaši ērtu. Komplektācijā, parasti, ir iekļauta ražotaja sikna, bet to var nomainīt uz ērtāku un patīkamāku – materiāls, garums u.t.t. Piemēram, siksnas no ādas  vai neoprēna, vai pleca un plaukstas siksnas foto kamerai.  Piemērota foto kameras sikna liks par sevi zināt, ja bieži pārvietojas un kamera atrodas rokās.

Mikrafons

Vai papildus forogrāfiju uzņemšanai plānojat izmantot kameru video filmēšanai ? Ja jā, tad noteikti jāpapildina foto kameras aksesuāru saraksts ar mikrafonu. Visās kamerās, kuras ir video opcija ir iebūvēts mikrafons, bet labākajā gadījumā tā skaņas kvalitāte ir vidēja un visticamāk tā nesasniegs attēla kvalitāti.

 

 

Soma

Ja nepieciešams pārvietotes daudz ar kameru, tad nevar iztikt bez piemērotas fotokameras somas. Tās ir īpaši izstrādātas lietotāja ērtumam, ar papildus kabatām, regulējamām siknām un mitruma izturīgas.

Somas ir dažādās formās un izmēros, sākot ar mugursomu un pleca somu, līdz dizaina pārdomātām somām, kuras no pirmā acu skatiena nemaz nelīdzinās foto kameras somai.  Pirms iegādes, noteikti, ir jāzlemj, kādām vajadzībām šī soma ir nepieciešama un tad balstoties uz šim vajadzībām tā japiemeklē.

 

Saistītie raksti:

Saistītie raksti:

Piegāde

Garantēta ātra piegāde visā Latvijā.

Garantijas

Atgriezīsim naudu, ja nebūsi apmierināts, vai neizpildīsim to, ko solījām.

Drošība

Droši norēķini un garantēta datu drošība veicot norēķinus.