LV RU

Blogs

Kā uzstādīt polikarbonāta siltumnīcu?

09/04/2018

 

Galvenā priekšrocība polikarbonāta siltumnīcām, kā uzskata ražotāji un to īpašnieki, ir ekonomija. Iespēja neveidot pamatu, lielā mērā nosaka izmaksu samazināšanu. Iztikt bez atbalsta pamatnes, ļauj vieglais karkass un caurspīdīgā plastmasa. Taču tie paši iemesli rada nepieciešamību rūpīgi un spēcīgi nostiprināt konstrukciju pie zemes, lai vieglā siltumnīcas konstrukcija netiktu apgāzta vēja laikā. Pastāv noteikumi, saskaņā ar kuriem, jāuzstāda siltumnīca uz zemes. To ievērošana garantē drošu konstrukcijas fiksāciju un novērš problēmas ar ražu.

 

Uzstādīšanas īpatnības siltumnīcai bez pamata

Uzreiz jāpiemin, ka vieglās polikarbonāta siltumnīcas uzstādīšana bez pamata ir piemērota tikai sezonālai izmantošanai. Tiem, kam patīk vākt ražu cauru gadu, šāds siltumnīcas tips nav piemērots. Galvenais šādas uzstādīšanas trūkums ir ievērojams siltuma zudums, kas var sasniegt līdz 10%. Tādēļ šāda veida uzstādīšana piemērota pavasara-vasaras-rudens sezonai, jo galvenais un vienīgais siltuma enerģijas avots ir saule. Otrais mīnuss ir barjeras trūkums starp augsni un zemi, kas ļauj brīvi iekļūt konstrukcijā grauzējiem un kukaiņiem, un nodarīt kaitējumu augiem.

Enerģijas priekšrocības polikarbonāta siltumnīcām

Siltumnīcas ar polikarbonāta pārklājumu lieliski uzkrāj enerģiju, tādēļ sezonālai izmantošanai tās nav nepieciešams aprīkot ar apkures sistēmām. Lai atbrīvotos no liekā siltuma, siltumnīcas konkstrukcija ir aprīkota ar vēdināmajiem logiem.

Iemesli veikt vienkāršu uzstādīšanu

Dārzniekiem, kas piekopj “dārza darbus” no maija līdz septembrim/oktrobrim, siltumnīcu uzstādīšana uz zemes dod vairākas priekšrocības:

  • Ievērojams laika ietaupījums, jo siltumnīcas uzstādīšana aizņem tikai dažas dienas;
  • Ievērojami zemākas izmaksas, kas rodas, iegādājoties celntiecības materiālus, lai izveidotu pamatu;
  • Iespēja veikt visus uzstādīšanas darbus patstāvīgi;
  • Demontāžas vienkāršība, gadījumā, ja nepieciešams izjaukt konstrukciju sezonas beigās;
  • Mobilitāte, kas nodrošina konstrukcijas pārvietošanu uz auglīgāku vietu.

 

 

Auglīgās siltumnīcas uzstādīšanas vietas izvēle

Vieta – nozīmīgs faktors, neatkarīgi no tā, vai siltumnīcas uzstādīšana notiek uz zemes bez pamata vai rūpīga montāža ar atbalsta pamatu. Pareizi ir atrast vietu, aizsargātu no caurvēja, jo vēja plūsma atdzesēs polikarbonātu, kā dēļ siltumnīcā iekļūs mazāks daudzums siltuma enerģijas.

  • Attālums starp vienstāvu ekām un konstrukcijai jābūt apmēram 3 m, lai to ēna netraucētu kultivēto dārzeņu augšanai.
  • Garākās siltumnīcas sienas vēlams izvietot paralēli austrumu-rietumu līnijai, lai augi varētu saņemt maksimālu siltuma daudzumu.
  • Atkāpties no krūmiem un lieliem kokiem nepieciešams ne tikai to ēnu dēļ, bet arī to sakņu sistēmas dēļ. Spēcīgās saknes uzņems daudz ūdens, kā rezultātā tās nepietiks siltumnīcas augiem.

Ko darīt ar zemi ?

Lai saprastu kāda ir zeme, nepieciešams veikt primitīvos ģeoloģiskos pētījumus:

  • Izrokam nelielu bedri, ar platību apmēram 70 x 70 cm un dziļumu 1 – 1.2 m
  • Nosakam zemes sastāvu 0.2-0.8m attālumā no virsmas. Ar tīru un sausu smilšu atpazīšanu problēmas nebūs, tās ir mīkstas, pavisam nedaudz mitras, no tām nav iespējams savelt bumbiņu, kas saglabās savu formu. Smiltis – labākais pamatnes slānis siltumnīcai, tās neaizkavē ūdeni. (bilde nr.1) Ja no smiltīm ir izdevies savelt bumbiņu (bilde nr.2,3,4) , zem siltumnīcas būs nepieciešams izrakt bedri 0.5-0.7m dziļu un aizpildīt to ar upes vai kerjeras smiltīm tā, lai 0.3m virsējais slānis tiktu piepildīts ar auglīgu augsnes maisījumu
  • Nosakam gruntsūdeni – nepieciešams pārliecināties, vai bedres apakšā ir ūdens. Ja ap siltumnīcu ir nepiemērota zeme, būs nepieciešams izrakt grāvjus, lai ūdens varētu notecēt.
     

 


Ieteicamais siltumnīcas uzstādīšanas laiks

Piemērotākais laiks polikarbonāta siltumnīcu uzstādīšanai ir rudens, precīzāk – laiks, kad augi ir pabeiguši savu auglības nešanu un raža ir novākta. Rudenī nekas netraucēs šādas konstukcijas uzstādīšanu, kas prasa brīvu un pietiekami lielu platības daudzumu. Pārziemos siltumnīca bez kaitējumiem, jo polikarbonātu negatīvi neietekmē zemās temperatūras. Uzstadīšanu var veikt arī agrā pavasarī, pirms sākas sējumi.

Kā nobloķēt ceļu kukaiņiem?

Lai radītu šķersli tam, lai kukaiņi tiktu pie siltumnīcas augiem, atstarpi starp virsmu un apakšējo pārsēju var aizpildīt ar tīrām smiltīm. No kurmjiem pasargās šīfera materiāls, ja neesat pārāk slinks, lai to uzstādītu. Smilšu azpildīšanas funkciju var aizstāt ar metāla plāksni vai necaurspīdīgu biezu polietilēnu. Taču optimāls variants ir papildus koka rāmis, kas izpildīs vēl vienu funkciju – palielinās konstrukcijas svaru, kā rezultātā stiprs vējš to nevarēs apgāzt. Papildus koka rāmis stiprinās pie karkasa ar metāla skavām, un lai pasargātu no puvuma, to apstrādā ar karstu bitumenu vai linsēkļu eļļu.

Starpcitu, koka karkasa konstrukcija no kvadrātveida stieņa ar izmēriem no 8x8 cm līdz 12x12 cm – lieliska alternatīva T-veida stiprinājumiem. Šī metode ļauj nerakt tranšeju, bet novietot konstrukciju vienkārši uz izlīdzināta laukuma.

Saistītie raksti:

Saistītie raksti:

Piegāde

Garantēta ātra piegāde visā Latvijā.

Garantijas

Atgriezīsim naudu, ja nebūsi apmierināts, vai neizpildīsim to, ko solījām.

Drošība

Droši norēķini un garantēta datu drošība veicot norēķinus.