LV RU

Blogs

TEHNOdraugi ceļo 7.posms: Pirmie iespaidi ierodoties Armēnijā

07/06/2018


 

Pirmie iespaidi pēc Gruzijas ierodoties Armēnijā

Iebraucot Armēnijā, paveras pavisam cita pasaule. Ceļš virzienā uz Stepanavan pilsētu ir bedrēm klāts. Mazliet norūpējušies, TEHNOdraugi pa šo ceļu virzījās augstāk un augstāk līdz brīdim, kad saprata, ka atrodas nevis kalnā, bet gan kanjonā. Tālāk skatam paverās, kas pavisam neaprakstāms - viens vienīgs klajums, kam pa vidu atrodas upes veidota aiza, radot sajūtu, it kā būtu notikusi apokalipse un zemes plātnes būtu atdalījušās. Lauksaimniecība šī klajuma vidū plaukst un zeļ, taču traktora vadītājiem vienmēr jāpatur prātā, ka nedrīkst aizbraukt par tālu, jo labības lauka mala ir pie pašas aizas.

Virzoties augstāk kalnos, TEHNOdraugi sasniedza zaļo Sevan ezeru, senatnīgos klosterus un galveno armēņu vasaras kurortu vietu. Sevana ezers ir lielākais ezers Armēnijā, kurā ietek 28 upes. Ezera krastā atrodas arī nozīmīgākais kultūras piemineklis – Sevanavankas kolsteris, rietumu krastā – Hairivankas klosteris.
Pēc Gruzijas galvas pilsetas Tbilisi +35 grādiem abiem ceļotājiem sāka mazliet salt, jo Sevanā bija tikai +20 grādi. Tamdēļ jau otrās dienas vakarā Rolands un Kitija devās uz Erevānu - Armēnijas galvaspilsētu.

 

Pārsteidzoši attīstītā Armēnijas galvaspilsēta Erevāna

Erevāna ir pilnīgs pretstats pārējai Armēnijai. Erevāna ir lielākā pēc cilvēku skaita un platības pilsēta Armēnijā, kā arī tās galvaspilsēta kopš 1918.gada. Pilsētas augstums virs jūras līmeņa ir 865-1390m, vidējā temperatūra šajā pilsētā ir +12°C. Ārpus galvaspilsētas ceļu kvalitāte ir dramatiska un redzamas ir tikai tādas automašīnas kā “Niva, Lada, Kamaz un pat Latvija”. Savukārt, pašā Erevānā valda pedantiska kārtība, liela dzīvība uz ielām, neskaitāmi luksus veikali un automašīnas un modernākie restorāni.

Atrodoties Erevānā, TEHNodraugi apskatīja gan Republikas laukumu, kas ir grandiozu valdības ēku laukums ar milzīgu baseinu tā vidū, gan Kaskādi, no kuras ir iespējams redzēt abu Ararat kalnu virsotnes un visu Erevānu.
Kaskāde ir mākslas pārpildīta. Tās pakājē atrodas neskaitāmas skulptūras, kas liecina par Francijas un Armēnijas māksliniecisko draudzību, un iekšpusē - iespaidīga mākslas darbu galerija.

 

Republikas laukums

Republikas laukums ir centrālais Erevānas laukums. Laukumā atrodas 5 galvenās ēkas no rozā un baltā tufa neoklasicisma stilā ar raksturīgiem armēņu motīviem – Armēnijas valdības ēkas, Armēnijas vēstures muzejs un Nacionālā galerija, Marriott viesnīca, centrālā pasta nodaļa, kā arī ārlietu, transporta un sakaru ministrija.

Šo laukumu izstrādāja Aleksandrs Tamanjans 1924.gadā. Lielāko daļu konstrukciju būvniecība tika pabeigta 1950.gadā un pēdējo ēku, Nacionālo galeriju, pabeidza būvēt 1977.gadā. Padomju laikā šis laukums tika dēvēts par Ļeņina laukumu un tā centrālajā daļā stāvēja Ļeņina piemineklis, taču, Armēnijai iegūstot neatkarību, piemineklis tika demontēts un laukums tika pārdēvēts.

Deedrs Holdings, rakstnieks un ceļotājs, par Republikas laukumu ir teicis, ka “šis ir labākais centrālais laukus, kas tika uzbūvēts pasaulē 20.gadsmitā”.

Centrālajā laukumā notiek galvenie pilsētas svētki un pasākumi. Ik gadu, kopš 1950.gada, šeit tiek uzstādīta galvenā pilsētas Ziemassvētku egle. Tāpat šeit notiek parades, koncerti ar vietējām un pasaules slavenām zvaigznēm, politiskās demonstrācijas un pilsētas svētki.

 

 

Saistītie raksti:

Saistītie raksti:

Piegāde

Garantēta ātra piegāde visā Latvijā.

Garantijas

Atgriezīsim naudu, ja nebūsi apmierināts, vai neizpildīsim to, ko solījām.

Drošība

Droši norēķini un garantēta datu drošība veicot norēķinus.