LV RU

Blogs

Putekļu sūcējs - robots

08/08/2018

Kopš brīža, kad parādījās roboti putekļu sūcēji, mājsaimniecības tīrīšana mainījās uz visiem laikiem. Pateicoties savam izsmalcinātajam dizainam un uzlabotajām tehnoloģijām, cilvēki nonāk veikalos, lai iegādātos robotu putekļu sūcēju. Bet vai šī ierīce ir tā vērta? Sāksim no pamatiem un pēc tam izskatīsim visizplatītākos iemeslus, pēc kuriem Jums derētu vadīties par sava robota putekļu sūcēja iegādi.

 

 

Kas ir “Robots” putekļu sūcējs?

Robots putekļu sūcējs dara tieši to, ko Jūs domājat – sūc. Toties atšķirībā no parastā putekļu sūcēja šīs nedaudz atšķiras…. Tas ir gudrs. “Intelekts” šajā gadījumā nenozīmē to, ka tam piemīt cilvēka īpašības. Robots  putekļu sūcējs tīrīs Jūsu cietās grīdas un paklājus, saglabājot netīrumus atkritumu tvertnē, lai vēlāk to varētu iztīrīt. Pabeidzot tīrīšanu daudzi roboti putekļu sūcēji spējīgi atrast un uzstādīties uzlādēšanas bāzē vai tās alternatīvā. Bieži vien robots pat “sarunājas” ar Jums, lai informētu par to, ka tas pabeidzis tīrīšanu.

Kā tas izskatās?

Daudzi roboti putekļu sūcēji , tādi kā Roomba un Infinuvo Cleanmate, ir no 9cm līdz 13 cm augstumā un 25 cm un 35 cm diametrā. Vadīt putekļu sūcēju var ar tālvadības pultu vai LCD displeja pogām, kas atrodas augšējā vadības panelī. Atkarībā no zīmola un modeļa daudziem robotiem putekļu sūcējiem priekšējā panelī atrodas pusmēness formas buferis. Buferis kalpo kā šķēršļu sensors (sienas, mēbeles u.t.t.). Robotam putekļu sūcējam Neato un arī citiem ir plakana priekšējā puse, kurā var ievietot garas plakanas sukas.

 

Kā robots putekļu sūcējs strādā?

Gandrīz visi robotu modeļi pārvietojas riņķī, izmantojot divus braucamos riteņus un vienu vai vairākus bez piedziņas riteņus. Tāpat kā parastajam putekļu sūcējam ir arī vairāki motori, kas paredzēti  riteņu, birstes un vadības ierīču darbībai. Sānu suka slauc gruvešus no sienas un citām vertikālām virsmām, virzot to uz galveno turbo suku, kas liek atkritumus putekļu tvertnē.

Kad robots netiek izmantots, tas sēž klusi uz savas uzlādēšanas bāzes, kas ir vairākiem modeļiem. Ņemiet vērā, ka izvietot robota uzlādējamo bāzi vajag atvērtā un viegli pieejamā zonā; izvairieties no skapjiem vai citām šaurām telpām, jo tas ļoti apgrūtina robota pārvietošanos un atgriešanos bāzē. Uzlādējamai bāzei ir viena galvenā funkcija: uzlādēt akumulatoru starp tīrīšanu. Jūs pajautāsiet, kā robots atrod atpakaļceļu uz bāzi? Bāze pārraida gaismas staru attālumā aptuveni 6 pēdas, "V" formā, kas kalpo kā bāka. Kad tīrīšana ir pabeigta vai akumulators izlādējas, robots izmanto gaismas staru, lai ar prieku atgriezties mājās uz savu uzlādējamo bāzi. Robotu īpašniekiem, kuriem nav uzlādējamās bāzes var ar roku pieslēgt putekļu sūcēju pie kontakta, lai uzlādētu ar barošanas bloku, kas nāk kopā ar robotu.

Ieplānotajā dienā un laikā robots putekļu sūcējs atstāj bāzi, lai dotos tīrīt. Tas neatgriezīsies līdz tam brīdim, kamēr tīrīšana nebūs pabeigta vai arī neizlādēsies akumulators. Ja akumulators izlādējas pirms tīrīšanas pabeigšanas, robots pārtrauc tīrīšanu un nekavējoties atgriežas pie bāzes. Saraksts ir iebūvēts robota atmiņas programmatūrā. Vienkārša pogu secība ļaus Jums uzlikt piemērotu sarakstu.

 

Ceļa meklēšana: Navigācija

Robots pārvietojas pa istabām, pateicoties 4-5 tīrīšanas režīmiem. Lielākā daļa robotu  putekļu sūcēju izmanto nejaušu kustības maršrutu, izmantojot pārmaiņus vienu no algoritmiem: kustība pa taisno, zigzagveida kustība, kustība spirāli, kustība gar sienām, pagrieziens uz patvaļīgu stūri. Putekļu sūcējs Roomba atšķiras no daudziem citiem ražotājiem, jo tam nedaudz palīdz “virtuālās sienas” un/vai bākas. “Virtuālās sienas” ir iekļautas dažādos modeļos, kā arī pārdodas atsevišķi. “Virtuālā siena” sūta neredzamos infrasarkanos starus, kurus ieraugot, robots maina savu kustības trajektoriju (neuzbrauc staru robežās). Pateicoties “virtuālai sienai” robots nesaplēsīs vāzi, kas stāv uz grīdas, neievilks aizkarus, nenokritīs no trepēm, neapgāzīs traukus dzīvniekiem. Bākām arī ir infrasarkanie stari, tāpat kā “virtuālai sienai”, tie arī ir aprīkoti ar radio frekvences tehnoloģiju, kas ir izstrādāta , lai palīdzētu robotam patstāvīgi konfigurēties un uzlabot tīrīšanas efektivitāti.

 

Kādi ir ierobežojumi?

Šie ir galvenie ierobežojumi:

  • Lipīgu dzērienu un ēdienu traipu tīrīšana putekļusūcējam nav pa spēkam.
  • Tie nav spējīgi kāpt augšā un lejā pa kāpnēm.
  • Robota putekļu sūcēja gaismas sensori nestrādās uz tumšām melnām virsmām.
  • Dēļ tā apaļās korpusa formas robotam nav iespējas rūpīgi tīrīt putekļus un netīrumus no stūriem telpās.

Ņemiet vērā, ka roboti putekļu sūcēji ir domāti grīdas un paklāju tīrīšanai.  Tie nav piemēroti grīdas mazgāšanai. Šīm mērķim ir jau izstrādāts robots grīdas mazgāšanai, kas saucās Scooba. Tajos ir iebūvēta mikrofibras suka grīdas noslaucīšanai. Pievērsiet uzmanību arī tam, ka nav ieteicams izmantot robotu uz nehermētiskām grīdām no koksnes un laminātiem. Jūs ievērosiet, ka roboti putekļu sūcēji brīnišķīgi tiek galā ar netīrumiem, bet ņemiet vērā, ka tiem nav perifērijas redzes, tāpēc retos gadījumos Jūs varat pamanīt palaistas garām daļas.

 

Kādas ir priekšrocības?

 

Efektivitāte

Paskatīsimies taisnībai acīs, tīrīšana ir sarežģīta, neviens negrib ar to nodarboties, un apkopēja mūsdienās maksā dārgi. Ar robota putekļu sūcēja palīdzību Jūsu viesistaba un jebkura cita istaba momentā kļūs sakopta un tīra. Robotam putekļu sūcējam ir dažādi aksesuāri, tādi kā sukas, filtri, tīrīšanas mehānismi un citi; viss ciešā korpusā, sniedzot labāku darbu.

Viegli izmantot

Protams, robots putekļu sūcējs ir automātisks. Tas strādās bez uzraudzības; ieslēdziet to un ļaujiet tam darīt savu darbu. Kad Jūs atgriezīsieties, istaba spīdēs no tīrības. Nekādi speciālie iestatījumi vai konfigurācijas nav nepieciešamas – vienkārši nospiediet pogu, un robots-putekļusūcējs sāks tīrīšanu bez uzraudzības. Daži putekļusūcēji pārvietojās pa istabu sajauktā secībā un var aptvert vienu un to pašu vietu vairākas reizes, tajā pat laikā citi sākumā skenē istabu, lai atrast šķēršļus un zināt kā tos apiet. Vairums no šiem robotiem var patstāvīgi pārlādēties, ja to baterijas uzlāde krīt zemāk par noteikto līmeni; nav jāuztraucas par to, lai meklēt to pēc tīrīšanas. Tas vienkārši atradīsies uzlādējamajā bāzē, gaidot nākamo ieplānoto tīrīšanu.

Ja ir apgabali, kurus Jūs nevēlaties , lai robots tīrītu, katram ražotājam ir robežu marķieri; daži izmanto infrasarkano gaismu, tajā pat laikā citi izmanto speciālās strīpas (magnētiskās vai citas). Citi vairāk intelektuāli roboti var tīrīt vairākas istabas, apstājoties, lai uzlādēties, tad kad tas ir nepieciešams, un turpināt tur, kur viņi ir apstājušies. Negribat, lai robots pārvietotos, tad kad Jūs esat mājās? Nav problēmu. Jūs varat ieplānot tīrīšanu noteiktajās stundās vai (atsevišķos gadījumos) noteiktajā dienās.

 

Kompaktums

Vairāki mūsdienu roboti putekļu sūcēji izskatās kā plakanā diska ierīce. Tas ir plakans un disku formā, tāpēc tas var iziet zem mēbelēm un var viegli pagriezties, it īpaši stūros. Šīs dizains liekās optimāls, ļaujot tam piekļūt līdz tām vietām, līdz kurām parastais putekļu sūcējs nav spējīgs. Nav nepieciešams pārvietot dīvānus, krēslus un zemus galdus. Disku forma arī ļauj efektīvi apiet mēbeļu kājiņas un siena stūrus, tīrot tos. Vairākos gadījumos ir buferis, lai absorbētu triecienu, sadursmē ar cietu priekšmetu.

 

Intelekts

Robotu putekļu sūcēji satur plašu spektru ar sensoriem, lai atklātu:

  • Netīrumus (ne tikai atklāj, bet arī notīra šo apkaimi, kamēr nebūs tīrs)
  • Kritumi (piemēram no kāpnēm)
  • Ceļš (tas zina, kur ir bijis)
  • Uzlādes bāze (tas var just, kur atrodas viņa bāze un nokļūt tur)
  • Šķēršļi (vai ar vieglu sadursmi vai atklājot tos attālumā)
  • Baterijas izmantošana
  • Un citi….

 

 

 

 

Pieejamība

Robotam pēc definīcijas vajadzētu būt dārgam, vai ne?  Robots personiskā lietošanā šķiet greznība. Ticiet vai nē, cena uz Roomba no iRobot variējās no 290 eiro līdz 700 eiro. Tajā pat laikā citu ražotāju modeļi sākas no 80 eiro. Masveida ražošana padarīja šos intelektuālos putekļu sūcējus nedārgus, tāpat kā parastie putekļu sūcēji.

Modernizēts un remontējams

Uztraucaties par to, ka kaut kas tik tehnoloģiski attīstīts lūzīs, un maksās daudz naudas, lai to saremontētu. Pēc katras apkopes ir jāizņem putekļu savācējs, lai iztīrīt atkritumus. Tāpat arī derētu iztīrīt filtru (atkarībā no modeļa, jo tie var būt divi).  Filtru var mazgāt, bet pirms tam, kad ielikt atpakaļ, to vajag rūpīgi izžāvēt. Tāpat derētu notīrīt sukas un ik pa laikam vajag mazgāt kustamo riteni un noslaucīt sensora lodziņus.

Atšķirībā no Jūsu standarta putekļu sūcēja, tos var modernizēt ar speciālās programmatūras palīdzību, lai paaugstinātu to tīrīšanas efektivitāti. Sukas un detaļas ir viegli aizvietojamās. Vēlaties suku, kas labāk derēs mājdzīvnieku spalvām? Nav problēmu! Vēlaties akumulatoru, kas ilgāk tur? Tāpat var iegādāties!

Tāpat kā visās tehnoloģiskajās ierīcēs, var parādīties jauns robota putekļu sūcēja veids, kurā būs iekļautas visas “must have” funkcijas. Kaut arī pēc pirmā robota putekļu sūcēja izlaiduma masveida tirgū, forma un tehnoloģijas nav īpaši mainījušās. Pats pēdējais sasniegums kļuva skenējošais lāzers, kas atrāda istabu un skaitās patents izgudrojums uz Neato. iRobots ir izlaidis mazāku putekļusūcēju, nekā iepriekšējie modeļi, bet to galvenā tehnoloģija ir tāda pati. Viss tiešām ir atkarīgs no Jums, kādas vispiemērotākās funkcijas Jūs izvēlēsieties (pašuzlādējamā bāze, telpas kartes veidošana, netīrumu atklāšana, tālvadības vadība u.t.t.). Tie ir tikai daži iemesli, kas var mudināt Jūs iegādāties personīgo putekļu sūcēju. Iedomājieties, cik laika Jūs ietaupīsiet visu grīdu tīrīšanai Jūsu mājās. Un šajā ātri maināmajā pasaulē laika ekonomija noteikti tā vērta.

NEATO Robotics Botvac Connected Melns robots-putek

961.92

iRobot Roomba 651

385.18

Ecovacs DEEBOT OZMO 610

439.07

Saistītie raksti:

Saistītie raksti:

Piegāde

Garantēta ātra piegāde visā Latvijā.

Garantijas

Atgriezīsim naudu, ja nebūsi apmierināts, vai neizpildīsim to, ko solījām.

Drošība

Droši norēķini un garantēta datu drošība veicot norēķinus.