LV RU

Blogs

Kā izvēlēties portatīvo datoru mājām, izklaidei un spēlēm?

01/09/2017

Portatīvie datori iedalās 6 klasēs – biznesa klasē, budžeta biznesa klasē, mobilās darba stacijas klasē, ultrabook klasē, mājas un izklaides klasē un spēļu klasē. Savā iepriekšējā rakstā “Kāpēc izvēlēties biznesa klases datoru” apskatījām, kas atšķir biznesa datorus no citiem, kā arī kam un kādēļ tos ir nepieciešams iegādāties. Šoreiz runāsim par mājas datoriem.

Galvenokārt, mājas datoru mēs pielāgojam savam dzīvessveidam un vajadzībām. Neatkarīgi, vai tā ir aizrautīga jaunāko filmu un seriālu skatīšanās, nodarbošanās ar dizainu, fotogrāfijām un videoapstrādi vai arī ikdienišķa datorspēļu spēlēšana, ir svarīgi, lai ne tikai datora specifikācija ir atbilstoša, bet arī tā ārējais izskats atbilst mūsu gaumei. 

Kas ir TABU, pērkot portatīvo datoru?

Pirms sākt meklēt sev portatīvo datoru ir jāatcerās daži ieradumi, kurus vairs nedrīkst izmantot, kā pozitīvus faktorus datora izvēlē:

  • Windows XP – šī operētājsistēma ir ļoti novecojusi un ir jau 15 gadus veca. Uz vecākiem datoriem tā vēl strādā, taču uz jauniem vairs nē. Windows XP arī vairs nesaņem atbalstu un atjauninājums no Windows, kas ir svarīgi datora lietošanai.
  • Windows 7 – ja operētājsistēma ir nepieciešama uzņēmumam un ir gatavas instalācijas vai virtualizācijas pakotnes, tad Windows 7 uztādīšana ir atbalstāma. Citādi ir jāizvēlas jaunāka izlaiduma gada operētajsistēma. Mājas lietotājam noteikti ieteicams uzstādīt tikai jaunākās Windows versijas. Taču, ja tomēr tiek uzstādīts Windows 7, ir jābūt uzmanīgiem ar BIOS iestatījumiem.
  • Jo lielāki GHz procesoram, jo labāk! - nevar nepiekrist. Kādreiz bija populāri Intel Celeron un Pentium procesori, kuriem tiešām skatījāmies uz GHz. Taču šobrīd jaunie Intel procesori ar mazākiem GHz ir jaudīgāki nekā vecie Intel Celeron un Pentim procesori, kas iznāca pirms 6 -8 gadiem.

Intel procesoru veidi

  • Intel Atom – šie procesori visbiežāk tiek izmantoti 2in1 portatīvajos datoros vai planšetēs ar Windows operētājsistēmu. Tie darbojas bez ventilātora palīdzības un nodrošina labu veiktspēju 2in1 tipa datoros.
  • Intel Celeron – visvienkāršākais no procesoru saimes. Paredzēts tādam vienkāršām darbībām, kā dokumentu apstrāde, internets, e-pasts un multimēdijas failu atskaņošana. Ja nav lielu prasību, tad noderēs kā pirmais dators.
  • Intel Pentium – krietni jaudīgāks par Celeron procesoru. Papildus Celeron īpašībām, tas spēj labāk apstrādāt multimediju failus. Līdz ar to FullHD video atskaņošana vai viegla video apstrāde netraucēs tā ātrdarbībai. Intel Pentium būs noderīgs kursa darbu vai bakalaura darbu rakstīšanani, biroja darbinieku prezentācijām, kā arī vieglai foto un video apstrādei.
  • Intel Core i3, i5 un i7 – šie ir jaudīgākie procesoru klases procesori. Tiem ir iebūvētas tehnoloģijas, kas uzlabo programmu ātrdarbību. Šie procesori iedalās tāpat, kā, piemēram, BMW markas mašīnas 3. sērija, 5. sērija un 7. sērija - katrai sērijai piemīt funkcijas, kas nav iepriekšējai. i5 un i7 precesorus ir ieteicams izvēlēties, ja ir darbs ar Excel datubāzēm, AutoCAD vai profesionālu foto un video apstrādi un renderēšanu. 

Procesoru paaudzi nosaka nākamais skaitlis ar domuzīmes, piemēram Intel i3-4030, Intel i3-5005 vai  Intel i3-6100:

  • Intel i3-4030 – ceturtā paaudze, 2014 gada
  • Intel i3-5005 – piektā paaudze, 2015 gada
  • Intel i3-6100 – sestā paaudze, 2016 gada
  • Intel i3-7100 – septītā paaudze. Pati jaunākā un ir pietiekami plaši izplatīta portatīvajos datoros jau tagad.

Katra procesoru jaunā paaudze ir labāka, kvalitātīvāka un jaudīgāka nekā iepriekšējā. Tā ietver sevī vēl vairāk funkciju, kas ļauj procesoru samazināt izmēros un padarīt portatīvo datoru plānāku. Ar katru jauno paaudzi tiek uzlabots arī baterijas darbības laiks, nodrošināta labāka saderība ar SIM karšu lasītājiem, WiFi antēnām,  videokartēm un skaņas kartēm.

Videokarte

“Tas ir tikai mīts, ka visiem datoriem ir nepieciešama jaudīga videokarte.”

Katrā procesorā ir iebūvēta grafiskā karte. Bieži vien speicifikācijā tā tiek norādīta, kā “Integrēta vai Iebūvēta” videokarte. Šī brīža populārākie un precīzie videokartes apzīmējumi ir:

  • Intel HD Graphics – sastopams Celeron un Pentium tipa procesoros
  • Intel HD Graphics 4000 / 4600 u.c. – Intel i3/i5/i7 ceturtās paaudzes procesoros
  • Intel HD Graphics 5500 / 5600 u.c. – Intel 3/i5/i7 piektās paaudzes procesoros
  • Intel HD Graphics 500 u.c. – Intel 3/i5/i7 sestās paaudzes procesoros
  • Intel HD Graphics 600 u.c. – Intel 3/i5/i7 septītās paaudzes procesoros

Nvidia un Radeon videokartes ir atsevisķas komponentes, kurām ir sava iebūvētā atmiņa. Lielākoties, portatīvajos datoros ir pieejamas vienkāršās klases videokartes. Pašas jaudīgākās ir tikai mobilajās darba stacijas vai kārtīgos spēļu datoros.

Ja tavā portatīvajā datorā būs Nvidia vai Radeon videokarte, vienlaicīgi darbosies gan Intel videokarte, gan kāda no Nvidia vai Radeon videokartēm. Tieši tā – abas divas. Brīžos, kad dators netiek noslogots darbosies Intel videokarte. Taču, ja datoram būs nepieciešama papildus jauda, tas pieprasīs izmantot Nvidia vai Radeon videokarti.

Starpcitu, tas ir tikai mīts, ka visiem datoriem ir nepieciešama jaudīga videokarte. Intel i3, i5 un i7 procesoru videokartes nodrošina gandrīz tikpat lielu jaudu kā visparastākās Nvidia vai Radeon videokartes. Tādēļ, ja neplānojat spēlēt spēles, nelietojat profesionālas programmas, kurām nepieciešama jaudīga videokarte, tad noteikti pietiks ar Intel HD Graphics iebūvēto grafisko karti. 

Optimālā operatīvā atmiņa jeb RAM

Operatīvā atmiņa lielākoties ir nepieciešama procesoram. Tā darbojas kā asistents un palīdz izpildīt uzdevumus. Šobrīd portatīvie datori standarta komplektācijā ir ar 4GB operatīvo atmiņu. Atkarībā no lietotāja vajadzībām, to var palielināt līdz pat 32GB. Tas ir atkarīgs no datora konfigurācijas iespējām. 

Taču pēc vairāku gadu atziņām, operatīvo atmiņu palielināšana nav nepieciešama 80% gadījumu. Tā vietā vienkārši ir jāizvēlas dators ar pareizu procesora izvēli.  

Cik ietilpīgam ir jābūt cietajam diskam?

Cietais disks kalpo ne tikai datu uzglabāšanai, bet tā arī ir uzstādīšanas vieta operētājsistēmām un programmām. Standartā cietā diska pieejamie apjomi ir 500GB un 1000GB. Disks sastāv no rotējošiem elementiem, tādēļ, kad tas strādā, ir dzirdama klusa dūkoņa (atkarīgs no datora vecuma). Cietajiem diskiem noteikti nepatīk vibrācijas un kustības, ko sagādā portatīvais dators vai tā lietotājs. Šos diskus bieži var sastapt Ultrabook klases datoros.

 

Kāpēc izvēlēties SSD disku?

Solid State Drive jeb SSD disks ir kā zibatmiņa – mātesplate ar čipiņiem. Tam nav rotējošu elementu. SSD disks strādā līdz pat 8x ātrāk nekā cietais disks, neizdevešs skaņas un nekarst. Gan datora ieslēgšanās un izslēgšanās, gan programmu atvēršanās notiek daudz ātrāk nekā to dara cietais disks.

SSD disks  ir ļoti populārs personālajiem datoriem. Pašlaik SSD diski ir mazākas ietilpības, taču ja neesat filmu un mūzikas glabātājs, tad 120GB SSD disks ir ekonomiski izdevīga izvēle, lai uzlabotu ātrdarbību gan portatīvajos, gan galda datoros.

Progarmmatūra un cita komponentes

Portatīvie datori ir pieejami ar jau instalētu operētājsistēmu vai bez tās. Ja datorā nav operētājsistēma, to visbiežāk var iegādāties papildus. Jāatzīmē, ka Windows gadījumā Microsoft Office programma neietilpst pie operētājsistēma instalācijas - šī programmas pakotne ir jāiegādājas atsevišķi. 

3 populārākās  operētājsistēmas:

  • Mac OS X – operētājsistēma ir pieejama tikai Apple datoriem. Tā ietver sevī ari bezmaksas dokumentu apstrādes un “profesionālas” video un foto apstrādes programmas.
  • Ubuntu – populāra  bezmaksas operētājsistēma tiem, kam nav lielas prasības pēc specifiskām programmām. Ubuntu sevī ietver brīvprogrammas un to ir ļoti daudz - gan dokumentu apstrādei, gan multimēdiju failu atskaņošanai, gan interneta lietošanai.
  • Windows – vispopulārākā darba vide. Šobrīd aktuāla Windows 8.1 un Windows 10 versijas. Nav iekļautas dokumentu apstrādas programmas, bet ir pieejamas multimēdiju atskaņošanas programmas, Windows Defender antivīrusa programma, utt.
     

Portatīvie datori vienkāršam lietotājam

Portatīvo datoru ražotāji ir parūpējušies, lai datori būtu vizuāli pievilcīgi un pieejami  ar interesantām un daudzpusīgām specifikācijām visiem lietotājiem. Piemēram:

  • Pirmais dators studentiem, interneta lietotājiem vai dokumentu apstrādātājiem – Intel Celeron vai Pentium procesors ar Windows licenci
  • Dators nelielām spēlēm, vienkāršai vai entuazistu foto un video apstrādei – Intel i3 / i5 procesors ar Intel, Nvidia vai Radeon videokarti

Visbiežāk šīs klases datori ir pieejami ar glancētu ekrānu, aptuveni 2.5 cm plānu korpusu un baterijas dabības laiku līdz 5 stundām.

Spēļu portatīvie datori    

Spēļu klases datori, galvenokārt, ir izstrādāti, sadarbojoties ar lieliem spēļu cienītājiem. Šie portatīvie datori ne tikai vizuāli rada iespaidīgu un mežonīgu izskatu, bet arī iekšēji ir nodrošināti ar jaudīgākajām datora komponentēm, kas spēj izturēt lielu grafisko slodzi. Papildus tam visam, datorā ir iebūvēti apgaismes elementi dažādās korpusa vietās, kā arī lietotājam ir iespēja iestatīt spēļu ātro taustiņu kombinācijas.

Citas portatīvo datoru komponentes nemainās un tās ir praktiski visos datoros. Piemēram WiFi, Bluetooth, CD/DVD rakstītājs (plānākiem datoriem vai mazizmēra datoriem var nebūt komplektācijā), VGA un HDMI video pieslēgumvietas, WEB-kamera un citas. Un galu galā cena ir noteicošā tikai pašās beigās, jo vispirms ir jāizvērtē savas vajadzības, un tikai tad  var veikt ilgtermiņa ieguldījumu.
 

Saistītie raksti:

Saistītie raksti:

Piegāde

Garantēta ātra piegāde visā Latvijā.

Garantijas

Atgriezīsim naudu, ja nebūsi apmierināts, vai neizpildīsim to, ko solījām.

Drošība

Droši norēķini un garantēta datu drošība veicot norēķinus.