LV RU

Blogs

Kāpēc izvēlēties biznesa klases portatīvo datoru?

31/08/2017

Izvēloties datoru uzņēmumam, drošība tiek augstu vērtēta ne tikai attiecībā uz aizsargājamiem uzņēmuma datiem, bet arī uz datora fizisko izturību. Šī iemesla dēļ datori uzņēmumiem tiek ražoti citādākā sastāvā nekā mājas datori. Tas, protams, nenozīmē, ka mājas lietotāji nevar iegādāties šādus datorus. Tie ir visiem pieejami, taču par augstāku cenu.

Biznesa klases portatīvie datori tiek uzsvērti kā visdrošākie datori visās klasēs. Kā populārākos biznesa klases datorus var minēt Lenovo Thinkpad, Dell Latitude, Hp Probook un EliteBook.

Kas atšķir biznesa klases datorus no citiem?

Funkcijas, kas ir tikai biznesa klases portatīvajiem datoriem (mēdz būt izņēmumi):

  • Mitrumizturīga tastatūra
  • Matēts ekrāns 
  • Ilgs baterijas darbības laiks
  • SIM karšu lasītājs – iespēja datorā ievietot SIM karti un vienmēr piekļūt internetam no jebkuras vietas.
  • Dock stacija – jeb portu paplašinātājs. Portu paplašinātājs sniedz tādu papildus portus kā –USB, HDMI, VGA, USB, Ethernet un citus. Esam pieraduši, kad katru reizi ierodoties darbā ar portatīvo datoru, ir jāpieslēdz vismaz pelīte. Taču bieži vien šīs ierīces ir vairāk kā vajag – pelīte, lielāks monitors, vairāki biroja printeri, internets vada veidā. Ar dock staciju, ierodoties darbā, atliek vien datoru uzlikt vai savienot ar portu paplašinātāju, un visas ierīces uzreiz savienosies ar datoru.
  • Trackpoint – ražotāji šo funkciju mēdz saukt dažādi. Tā ir kā otra pelīte, ar kuru ir ērtāk navigēt ar kursoru. Pelīte atrodas ērtākā vietā un to ir vieglāk izmantot ceļojumu laikā, kamēr dators ir klēpī.

Izturīgākas korpusa šasijas

Portatīvo datoru korpusi mēdz būt gan plastikāta, gan ar magnēzija daļām, gan metāla. To uzdevums ir saturēt datoru vienā gabalā. Korpusa šasijas ir tās, kas ļauj datoram saglabāt tā formu nemainīgu spiediena, kritiena vai citu negadījumu gadījumā. Biznesa klases datoriem šīs šasijas ir īpaši izturīgas. Arī tad, ja dators tiek vizuāli sabojāts, tā galvenās komponentes, kas ietekmētu datora darbību, netiek skartas.

Intel TPM un Intel vPro

Pirmais un svarīgākais modulis datoriem. Intel TPM nodrošina datora aizsardzību tiklīdz tas tiek ieslēgts. Tas ir balstīts uz paroles un šifrēšanas iespējām, aizsargājot datus no uzbrukumiem no interneta.

Intel vPro nodrošina datu aizsardzību un vadības iespējas portatīvajiem datoriem, kā arī aktivizē un salabo datoru ar nestrādājošu operētājsistēmu vai cieto disku. 

Cietā diska šifrēšana

“Encrypted hard disk drive” jeb cietā diska šifrēšana palīdz aizsargāt portatīvā datora cieto disku no uzlaušanas. Diskam ir tikai viena parole, un tā ir zināma tikai vienam lietotājam vai IT nodaļai. Datora nozaudēšanas vai zagšanas gadījumos netiek pazaudēti uzņēmuma svarīgi dati. 

BIOS porta atslēga ļauj atslēgt funkcijas vai portus, kuras nav identificētas ar datoru.

Identitātes noteikšana

Pirkstu nospiedumu lasītājs ļauj atvērt programmas gan ar paroli, gan ar pirkstu nospieduma lasītāju. Tik pat vienkārši kā tas ir viedtālruņos. Savukārt, biometrijas sensori ar kameras palīdzību, spēj nolasīt sejas vaibstus, acis, vai žestus un ļauj piekļūt pie programmām.

Brīvā kritiena sensors

Tā kā portatīvais dators visu laiku ir aktīvs, kritiena gadījumā var tikt zaudēti svarīgi dati. Tāpēc biznesa datoriem ir iestrādā brīvā kritiena sensors jeb “Free fall sensor”, kas nostrādā un apstādina cietā diska rotāciju tad, kad dators krīt zemē. Tādā veidā cietais disks tiek pasargāts no datu pazaudēšanas un netiek sabojātas adatiņas, kuras lasa informāciju no cietā diska. Izņēmumi ir SSD diski, kuri arī šobrīd ļoti izplatīti.

Garantija un MIL-SPEC

MIL-SPEC ir ļoti svarīgs sertifikāts. Tas norāda, ka portatīvā datora modelis ir izturējis augstās militārās prasības pret temperatūru, vibrācijām, izturību, kvalitāti un citām iezīmēm. Biznesa klases portatīvajam datoram ir iespēja vienmēr iegādāties papildus garantijas termiņus ar dažādiem garantijas nosacījumiem.

Budžeta biznesa klases portatīvie datori

Budžeta klases biznesa datori ir ekonomiskāki un izdevīgāki par biznesa klases datoriem. Tiem mainās arī dizains un konfigurācijas iespējas. Šīs klases portatīvie datori tiek nodrošināti ar drošajām korpusa šasijām, TPM atbastu,  pirksta nospieduma lasītāju un arī matētu ekrānu. Budžeta klases biznesa datori visbiežāk ir bez Dock staciju iespējām.

Populārākie modeļi - Lenovo B sērija, Dell Vostro, HP 250 un 350 sērija.

Mobilās darba stacijas klase

Ja ir ierasts, ka lielus darbus var paveikt tikai ar galda datora palīdzību, tad šīs klases portatīvos datorus var paņemt sev līdzi. Mobilās darba stacijas datoru jauda starp detaļām ir perfekti sabalancēta, lai ikdienas darbs neapstātos un vienmēr būtu procesā. Šīs klases datoriem ir ilgas darbības baterijas laiks.

Populārākie modeļi - Lenovo Thinkpad P un W sērija, Dell Precision, HP Zbook.

Plānie jeb Ultrabook portatīvie datori

Šīs klases portatīvie datori patiešām ir ļoti plāni un viegli svārā. Vienkāršākie modeļi pieejami ar plastikāta korpusu, taču jaudīgākie ar metāla korpusu. Lielākoties, Ultrabook klases portatīvie datori ir pieejami ar 13.3” ekrāna izmēru, un tos bieži mēdz aprīkot ar Biznesa klases īpašībām. 

Populārākie modeļi - Lenovo Ideapad 500, Yoga, U un Z sērijas, Dell XPS, HP Spectre, ASUS Zenbook, Vivobook, Acer Switch.

Biznesa klases portatīvie datori ir ārkārtīgi labi aprīkoti un droši. Tie derēs kā uzņēmumiem, tā parastiem mājas lietotājiem, kas novērtē biznesa datoru īpašības. Taču ne tikai lietotājam ir jārūpējas par datora drošību, bet noteikti jāizmanto arī savi IT nodaļas resursi, lai datoru sakārtotu uzņēmumu vajadzībām un aizsargātu savas darba vietas datus. 

Saistītie raksti:

Saistītie raksti:

Piegāde

Garantēta ātra piegāde visā Latvijā.

Garantijas

Atgriezīsim naudu, ja nebūsi apmierināts, vai neizpildīsim to, ko solījām.

Drošība

Droši norēķini un garantēta datu drošība veicot norēķinus.