LV RU

Blogs

TEHNOdraugi ceļo 2. posms:  Albānija - Maķedonija - Bulgārija - Turcija

14/09/2017

Pirms nepilniem 3 mēnešiem mūsu foršie TEHNOdraugi Rolands un Kitija ar motociklu devās ceļojumā apkārt pasaulei. Līdz šim pievarēti ir aptuveni 18 000 km no garā ceļa. Apskatītas 7 valstis - Rumānija, Serbija, Melnkalne, Albānija, Maķedonija, Bulgārija, Gruzija - un šķērsota Lietuva, Polija, Slovākija, Ungārija un Turcija.

Par to, kā TEHNOdraugiem gāja  Rumānijā, Serbijā un Melnkalnē lasi ŠEIT!

Albānija - nepaprasīji cik maksā? Maksā trīskārši!

Iebraucot Albānijā, TEHNOdraugu sejās pavīda smīns. Gan par vietu nosaukumiem (lavašs-automazgātuve, benzīntanki „Kastrāti“, „Loši“, „Jukoil“), gan par vietējo uzvedību un lielību.

Cenas un iespējas Albānijā pārsteidz. Tu vari atrast kempingu ar milzīgu baseinu un samaksāt 4 eiro par visu, un papildus kempinga darbinieks tev vēl atnesīs kebabdesiņas un augļus kā cienastu. Taču tajā pašā laikā, ieejot paēst necilā kafejnīcā un aizmirstot paprasīt, cik kas tieši maksā, tu samaksāsi milzīgu, neatbilstošu rēķinu. Kā teiktu Rolanda un Kitijas Albānijā iepazītie motodraugi no Vācijas - “Capcarap” jeb nepaprasīji cik maksā - maksā trīskārši!

No Albānijas daudz ainaviska negaidot, TEHNOdraugi atklāja kaut ko brīnišķīgu - Albānijas alpus un Thetha ieleju. Tās ir vietas, kur laiks šķiet apstājies. Kalnos vēl joprojām valda senas paražas un vietējo likumi. Iegādāties zemi ienācējam šajā reģionā nav iespējams. Katrs ielejas cilšu iedzīvotājs visu mūžu pilda tikai vienu amatu, lai palīdzētu pārējiem ciemā un izdzīvotu visi. Tur arī TEHNOdraugi iepazinās ar vietējo albānieti Jimmy Guri, kurš daudz izstāstīja par dzīvi ielejā, to kā kara laikā dezertējis uz ASV un kā dienas pavada tagad. Brīžiem viņa stāsti vijās ar iebaidīšanas pasakām, brīžiem ar realitāti un labu humoru. Taču vakara beigās, esot ciemos pie Jimmy Guri Thetha ielejā 2000 m virs jūras līmeņa, Rolands un Kitija aizmirsa par visu un izbaudīja maģisko sajūta, ka šķiet it kā zvaigznes ar roku var aizniegt.

Pēc vēl pāris lieliskām dienām Albānijas piejūras pilsētā Velipojë, TEHNOdraugi nolēma doties tālāk Maķedonijas virzienā. Taču diemžēl ceļš bija pārāk slidens, un Rolands un Kitija piedzīvoja negadījumu. Liels paldies jāsaka TEHNOdraugu labajam ekipējumam, jo abi ceļotāji tika cauri tikai viegliem sasitumiem un drusku, drusku apbižotu motociklu Patriku.

 

3 dienas gleznainajā Maķedonijā

Pēc piedzīvojumiem uz Albānijas ceļiem TEHNOdraugi priecīgi šķērsoja Maķedonijas robežu, cerot uz labāku ceļa segumu. Taču diemžēl cerības bija veltas. Maķedoniju viscaur rotā norādes par ātrgaitas ceļu, kas vēl tiek tikai būvēts.

Pirmais, ko Maķedonijā TEHNOdraugi apskatīja, bija gleznainais Ohridas ezers. Tur Rolands un Kitija iepazinās ar draudzīgo Roberto, kurš tūlīt abus aizveda uz sava priekšnieka kafejnīcu ezera krastā. Vieta bija patiešām skaista. Pats Ohridas ezers atrodas pie Grieķijas robežas. Un jā, tiešām pie pašas robežas. Ejot gar ezera krastu, jau pēc pāris minūtēm var sasniegt grieķu peldvietu.

Arī TEHNOdraugi kopā ar Roberto vietējā sardzē šķērsoja šķietami nemanāmo Grieķijas robežu, un, atvadoties no vietējiem, devās tālāk kempinga virzienā, kur baudīja atlikušo vakara daļu pie Orhida ezera. Un labi ka tā! Jo kā izrādās, lai Maķedonijā ciemotos un nakšņotu pie kāda,  ir jāreģistrējas vietējā policijas iecirknī

 

Kalnainā un kultūras bagātā Bulgārija

Pēc pāris dienām Maķedonijā TEHNOdraugi devās Bulgārijas virzienā. Atceroties Albānijas un Maķedonijas ceļus, abi bija patīkami pārsteigti par Bulgārijas infrastruktūru. Ceļi bija patiešām labi izbūvēti!

Pirmajā dienā, izbaudot naksnīgu braucienu kalnos, Rolands un Kitija devās uz “Zodiac” kempingu netālu no Rilas klostera. Pēc atpūtas kempingā TEHNOdraugiem izdevās arī izstaigāt pašu klosteri. Tas bez šaubām atstāja patīkamu iespaidu. Senie klostera sienu gleznojumu bija ļoti skaisti. Tie atspoguļoja katras sliktas vai labas rīcības sekas un ceļu uz Paradīzi un Elli.

Apceļojot Bulgāriju, ir noteikti jāapskata Rilas 7 ezeri. Tas ir neticams dabas brīnums, kas atrodas augstu kalnos. Kas ezerus padara īpašus? Rilas ezeri ietek viens otrā un tiem apkārt ir neskaitāmi ūdenskritumi. Skats ir patiešām pasakains! Ezeru dēļ TEHNOdraugi mēroja 150 kilometrus no Rilas klostera līdz Rilas pilsētai, pa ceļam piestājot Verilā - minerālo ūdens tilpņu, strūklaku un baseinu paradīzē.

Lielu iespaidu uz TEHNOdraugiem atstāja ne tikai Bulgārijas zaļās kalnu grēdas un ezeri, bet arī saglabātie vēstures pieminekļiem un skaistā arhitektūra. Esot Bulgārijā, Rolands un Kitija, no arhitektūras apskatīja Troyanas un Šipkas pārejas, kā arī Buzludzha vēstures pieminekli - par godu Padomju savienībai augstu kalnos uzceltu ēku, kas mazliet atgādina NLO.

Atlikušajā laikā TEHNOdraugiem izdevās arī aizceļot uz milzīgo deviņstāvu sikspārņu alu „Devjetaška“, Batakas ezeru augstu kalnos, Jagodinas alu, Rhodopes kalnu grēdu un Smolyanas pilsētu ar ūdenskritumiem un savdabīgu arhitektūru. Kopumā Bulgārija Rolandam un Kitijai atstāja pavisam citādāku iespaidu, kāds abiem bija sākotnēji. Cilvēki šeit ir patiešām draudzīgi un atsaucīgi un daba ļoti zaļa. Pēc TEHNOdraugu domām, Bulgārijas tūrisma pērlei noteikti vajadzētu būt kalniem.

 

“Skrējiens” caur Turcijas sastrēgumiem

Pametot Bulgāriju, Rolands un Kitija nolēma ātri virzīties cauri salīdzinoši dārgajai Turcijai. Diemžēl, vārds “ātri” šeit ir nevietā, jo attālums, kas abiem bija jāmēro, ir aptuveni 1500km. Sastrēgumi Turcijā ir bieža parādība un karstums - tuvu maksimāli neizturamam.

Brauciens caur Stambulai prasīja daudz nervu, jo ceļš ir sadalīts 8 joslās, turki ne īpaši mīl motobraucējus un katrs nepareizs pagrieziens maksā milzum daudz laika sastrēgumos. Dodoties caur Stambulai, Kitija, ar vienu roku iekrampējoties Rolandam sānos, iemūžināja ne tikai trakos autobraucējus, bet arī Marmora jūru, Bosfora tiltu, kā arī daudzu citu mošeju un debesskrāpju skaistumu.

Pēc TEHNOdraugu domām Turcija ir ļoti sakopta valsts. Jaunbūvju celtniecība ir novērojama ik uz stūra. Taču par spīti tam pēc vakara pastaigas kādā mazā Stambulas piepilsētā un tikšanās ar visnotaļ agresīvu turku autobraucēja, un daudziem „Allahu Akbar“ izsaucieniem,  TEHNOdraugiem neradās labs pirmais iespaids par turku tautu. Tamdēļ abi ceļotāji, ātri virzoties gar burvīgās Melnās jūras piekrasti un kalnu ainavām, pameta Turciju un šķērsoja Gruzijas robežu.

Saistītie raksti:

Saistītie raksti:

Piegāde

Garantēta ātra piegāde visā Latvijā.

Garantijas

Atgriezīsim naudu, ja nebūsi apmierināts, vai neizpildīsim to, ko solījām.

Drošība

Droši norēķini un garantēta datu drošība veicot norēķinus.